Multigasmonitor redt levens van bergbeklimmers

15-02-2016 Imbema Controls


Tags
MX6 iBrid porable gasmonitor

De MX6i iBrid is een draagbare multigasmonitor van Industrial Scientific. Een slim apparaat wat de concentratie van een flink aantal giftige en explosieve gassen meet en alarmeert wanneer de ingestelde grenswaarden worden overschreden. Niet alleen de mensen in de industrie vertrouwen op de MX6, maar ook bergbeklimmers. Hoe, is terug te zien in de documentaire reeks Expedition Raw op National Geographic. Specifiek de aflevering over giftige ijsgrotten in een actieve vulkaan.

IJsgrotten vol bellen giftig gas

Mount Rainier is een actieve vulkaan in de Amerikaanse staat Washington en erg populair bij bergbeklimmers. Om te schuilen tegen de plots opstekende stormen op de top, schuilen de avonturiers vaak in ijsgrotten in de vulkaan. Maar dat blijkt levensgevaarlijk te zijn. De ijsgrotten zit namelijk vol met bellen verraderlijk giftig gas, zoals zwavelwaterstof (H2S), zwaveldioxide (SO2) en kooldioxide (CO2). Gassen die bekend staan als sluipmoordenaars.

Ternauwernood ontsnapt

H2S is te herkennen als de geur van rotte eieren. Zodra je het ruikt, loop je al direct gevaar want één teug H2S kan je ademhaling al stilleggen. Ook CO2 is in hoge concentraties een giftig gas. Het feit dat het reukloos is maakt het nóg gevaarlijker. Dat ondervindt het team van onderzoekers aan den lijve. Op ca. 0:55 in de video gaat het alarm op de MX6 gasmonitor af om te waarschuwen voor een gevaarlijke concentratie CO2. Teamleider Eduardo Cartaya en zijn team kunnen maar ternauwernood ontsnappen aan het giftige gas. “We moesten happen naar adem terwijl we nog aan de lange klim naar boven moesten beginnen. Maar we redden het net. Hadden we de gasmonitor niet gehad, dan waren we te ver doorgelopen om nog terug te kunnen keren”. Dat is precies wat Cartaya wil delen met bergbeklimmers die een actieve vulkaan willen beklimmen.

Benieuwd hoe gasmonitoren u kunnen waarschuwen tegen giftige gassen? Bel onze experts, tel. 023-5172424, of stel uw vraag via het online contactformulier.


Gerelateerd aan dit bericht

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie